Directe toegang fysiotherapie

In het kader van de Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie (DTF) is een verwijzing van de huisarts of specialist niet meer nodig. U kunt direct een afspraak met ons maken (zie onder afspraken). Natuurlijk mag u eerst een afspraak maken met uw huisarts, maar het hoeft in principe niet meer. Bent u bij uw huisarts geweest en heeft u een verwijzing, dan heeft dat voordelen. Zo komt u direct bij de specialist terecht. Zodat u direct kunt beginnen met werken aan uw herstel. De huisarts blijft een centrale rol spelen in de coördinatie van uw zorg. De fysiotherapeut zal de huisarts blijven informeren (tenzij u aangeeft dat u dit niet wenst).

De screening
Wanneer u besluit rechtstreeks naar de fysiotherapeut te gaan dan voert deze eerst een screening uit. In dit eerste (ongeveer 10-15 minuten durende) contact wordt vastgesteld of u bij de fysiotherapeut aan het juiste adres bent. Met een vragenlijst, zonodig  aangevuld met een kort lichamelijk onderzoek, wordt bepaald of uw klacht geschikt is voor een fysiotherapeutische behandeling. Een screening kan als u dat wenst ook telefonisch plaatsvinden, geeft u dit dan wel aan als u een afspraak maakt met ons.

Er zijn vier mogelijkheden:

  1. Uw klacht is geschikt voor een fysiotherapeutische behandeling. De fysiotherapeut maakt dan een afspraak voor een intake en onderzoek. Dit kan bij de screenende fysiotherapeut zijn, maar ook bij een collega die gespecialiseerd is in een deel van het vakgebied (manuele therapie)
  2. Uw klacht is geschikt voor een fysiotherapeutische behandeling, maar de fysiotherapeut heeft aanvullende informatie nodig van uw huisarts. De aard van die informatie bepaalt of de fysiotherapeut gelijk of op een later tijdstip een afspraak maakt voor een intake en onderzoek (het inwinnen van informatie gaat in overleg met u).
  3. Uw klacht is ongeschikt voor een fysiotherapeutische behandeling. De fysiotherapeut zal u dan dviseren over een andere passende oplossing. 
  4. Uw klacht is ongeschikt voor een fysiotherapeutische behandeling en de fysiotherapeut heeft aanwijzingen dat er meer aan de hand is. Hij/zij zal u dan doorverwijzen naar uw huisarts. De fysiotherapeut neemt contact op met uw huisarts om hem/haar te informeren (tenzij u aangeeft dat u dit niet wenst).